שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה

בתאים של שריר יכולה להתקיים נשימה ארובית ויכולה להתקיים גם נשימה אנארובית. מהו היתרון בכך שבתאי שריר יכולים להתקיים שני סוגי הנשימה?


השלב הראשון בנשימה אארובית ובנשימה אנאארובית הוא תהליך הגליקוליזה שבמהלכו משתחררת מעט אנרגיה (2 מולקולות ATP ממולקולה אחת של גלוקוז) ונוצרות 2 מולקולות של NADH וגם 2 מולקולות של פירובט.
בנשימה אנארובית של תאי שריר נוצרת חומצת חלב מהפירובט תוך כדי קליטת 2 יוני מימן מקולט המימנים NADH, וכתוצאה מכך הוא הופך ל-NAD ומסוגל שוב לקלוט מימנים בתהליך הגליקוליזה.
מכאן ניתן להבין שהחשיבות של נשימה אנארובית בתאי שריר שגורמת ליצירת חומצת חלב היא שבתנאים של מחסור בחמצן, תאי השריר מסוגלים להמשיך ולהפיק אנרגיה בתהליך הגליקוליזה, כי תהליך הגליקוליזה יכול להמשיך ולהתקיים הודות לכך שבציטופלסמה משתחררות מולקולות של קולט המימנים NAD, תוך כדי יצירת חומצת החלב.
 
כלומר תאי השריר יכולים להמשיך ולהפיק אנרגיה הדרושה לפעילותם גם בתנאים של מחסור בחמצן, למרות שכמות האנרגיה המופקת בדרך זו היא מועטה יחסית ולכן השריר "מתעייף"  ולא יכול להמשיך ולתפקד ביעילות לאורך זמן בעזרת הנשימה האנארובית בלבד.

בגרות בביולוגיה - ראשי
אודות
שאלות ליבה
מבוא לביולוגיה של האדם  
התא - מבנה ופעילות  
אקולוגיה  
נושאי בחירה
ביוטופ
מעבדה חוקרת
צור קשר
 
 © כל הזכויות שמורות לאתר הכנה לבגרות בביולוגיה 2021 תנאי שימוש