שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה

מה הקשר בין גובה הסלע בכרית בחוף פלמחים לבין אחוז כיסוי ציאנובקטריה (אצה כחולית) ואצה חסנית על פני הסלע?


אזור הכרית על הסלע הוא אזור שלפעמים מכוסה במים ולפעמים לא מכוסה במים, תלוי במצב השפל והגיאות של הים וגם תלוי בגובה הגלים. כאשר יש גאות ויש גלים גבוהים הכרית מכוסה במי-ים, וכאשר יש שפל וגלים נמוכים רב הכרית חשוף ואינו מכוסה במים.
 
כאשר בודקים את השינוי שחל באחוז כיסוי האצות על פני הסלע, ניתן לראות שבגובה נמוך של הסלע יש גם אצה חסנית וגם ציאנובקטריה (אצה כחולית). כלומר שני סוגי האצות יכולות להתקיים  באזור זה. אולם אם בודקים את אחוז הכיסוי של האצות בחלק הגבוה של הסלע, ניתן למצוא בו רק את הציאנובקטריה ולא ניתן למצוא בו את האצה החסנית .
כאשר משווים את השינוי שחל באחוז הכיסוי על הסלע של שתי האצות ניתן לראות שבגובה נמוך של הסלע יש יותר אצה חסנית מציאנובקטריה, וככל שעולים בסלע ומתרחקים מהמים האחוז של האצה החסנית יורד והאחוז של הציאנובקטריה גדל.
 
יחסי הגומלין בין שני סוגי האצות הוא מסוג תחרות. יש כאן תחרות על מקום ועל מים ועל אור.
יש כאן דחיקה תחרותית של הציאנובקטריה על-ידי האצה החסנית שבה החסנית דוחקת אותה לאזורים הגבוהים של הסלע שיש בהם פחות מים ולכן הם פחות נוחים.
 
הציאנובקטריה פיתחה התאמות מיוחדות לחיים באזורים המרוחקים מהמים. היא גדלה גם מתחת לשטח הפנים החיצוני של הסלע. הסלעים הנקבוביים מעבירים אור הנחוץ להם לקיום פוטוסינתזה, ובנוסף לכך מאפשר אגירת מים בנקבוביות של הסלע.

בגרות בביולוגיה - ראשי
אודות
שאלות ליבה
מבוא לביולוגיה של האדם  
התא - מבנה ופעילות  
אקולוגיה  
נושאי בחירה
ביוטופ
מעבדה חוקרת
צור קשר
 
 © כל הזכויות שמורות לאתר הכנה לבגרות בביולוגיה 2021 תנאי שימוש