שאלות הכנה לבגרות בביולוגיה

אם נשווה במיקרוסקופ תאים ירוקים של עלי פטרוזיליה במים, לעומת תאים ירוקים של עלי פטרוזיליה בתמיסת מלח מרוכזת, האם נראה הבדל?


אם נשווה במיקרוסקופ תאים ירוקים של עלי פטרוזיליה במים, לעומת תאים ירוקים של עלי פטרוזיליה בתמיסת מלח מרוכזת נראה הבדל בין שני סוגי התאים.
 
כאשר משרים עלי פטרוזיליה במים, נוצר לחץ אוסמוטי הגורם למים להיכנס  לתוך תאי הפטרוזיליה, המים נאגרים בחלולית , החלולית לוחצת על הציטופלסמה, וקרום התא נוגע בדופן התאים. הכלורופלסטים שנראים כגרגירים ירוקים  מפוזרים בציטופלסמה וממלאים את כל התא.
לעומת זאת כאשר משרים את עלי הפטרוזיליה בתמיסת מלח מרוכזת, נוצר לחץ אוסמוטי הגורם למים לצאת מהחלולית שבתאים אל התמיסה החיצונית. כתוצאה מכך קרום התא מתרחק מהדופן, וניתן לראות את גרגירי הכלורופלסטים הירוקים  עטופים בקרום התא, נמצאים במרכז התאים, יותר צפופים ומרוחקים מדופן התא. (מצב כזה נקרא פלסמוליזה).
 
כאשר מסתכלים במיקרוסקופ על שני סוגי התאים לא ניתן לראות שום הבדל בדופן, ולכן צורת התאים  וגודלם הנקבע על-ידי הדופן נראים אותו הדבר גם בתאי פטרוזיליה המושרים במים וגם בתאי פטרוזיליה המושרים בתמיסת מלח מרוכזת.
 
הערה:
 
 כאשר מציירים את התאים כפי שהם נראים במיקרוסקופ יש לציין את חלקי התאים הנראים במיקרוסקופ כגון דופן וכלורופלסטים. בנוסף לכך יש לרשום כותרת ולציין את ההגדלה.

בגרות בביולוגיה - ראשי
אודות
שאלות ליבה
מבוא לביולוגיה של האדם  
התא - מבנה ופעילות  
אקולוגיה  
נושאי בחירה
ביוטופ
מעבדה חוקרת
צור קשר
 
 © כל הזכויות שמורות לאתר הכנה לבגרות בביולוגיה 2021 תנאי שימוש